Stichting CodeKlas

Bezoek BETT 2020
Ook dit jaar bezochten Pauline Maas en Tessa van Zadelhoff weer samen de BETT beurs voor onderwijs en technologie in Londen. Pauline maakte het volgende verslag:
1. Lego Spike Prime. Een nieuw product in de serie van Lego om zelf te bouwen en te programmeren. Lego heeft deze keer goed gekeken naar Scratch en de andere populaire block programmeeromgevingen. Deze programmeeromgeving lijkt er namelijk erg op. Lego Spike Prime is te koop als een klassenset (ongeveer 400 euro). In tegenstelling tot Lego Boost is Spike Prime speciaal voor het onderwijs ontwikkeld. Er is lesmateriaal ontwikkeld en er zijn challenges beschikbaar.
2. Een Zumi auto die plaatjes kan lezen en dan automatisch omzetten naar een plaats op een kaart. Je kunt zo kunstmatige intelligentie uitleggen en direct in de praktijk laten zien. Je leert Artificial Intelligence, Computer Vision, Python en Map routing. De kosten zijn 180 dollar zonder eventuele importheffing.
3. Tal Makers was een stand op het startup plein. Heel veel kinderen zaten op de grond en waren bezig om een eenvoudig autootje in elkaar aan het zetten. Met een motor, ijsstokjes, batterij, een knikker en een lijmpistool. Veel trial and error. Iedereen had er plezier in en ik dacht je hebt niet echt veel nodig om met elkaar bezig zijn om een technisch probleem op te lossen. Ze hebben meer van dit soort challenges. Ik zie nergens de prijs, ze geven workshops. Maar dit kun je in ieder maaklab of workshop doen.
4. Een opbergmeubel voor alle spullen in je Makerspace. Vormgeving en uitvoering laten zien dat het voor jonge kinderen bedoeld is.
5. Een immersive interactive tent met geluid, beeld, temperatuur en dat allemaal in een tent. Je hebt niet veel nodig om zo’n kamer vol belevenissen te maken in je school. Je kunt zelf lessen maken voor deze interactieve ruimte. Ik heb geen idee wat de kosten zijn. Maar ze worden steeds kleiner en eenvoudiger te installeren. Vooral ook door temperatuur en geur wordt het ook voor blinde en dove kinderen aantrekkelijk. Je leert met alle zinuigen.
6. Op het startup plein zag ik ook Yoto, een klein doosje waarin je kaartjes kunt stoppen en dan wordt er een verhaal voor gelezen (eventueel met een headphone). Je kunt ook een eigen verhaal inspreken en dan wordt dit voorgelezen. Yoto heeft grote knoppen, dus ook kleine kinderen kunnen het apparaat eenvoudig bedienen. Met een aantal verhalen erbij kost het rond de 100 euro. Je kunt een abonnement nemen op meer content. Simpel maar erg leuk.
7. De Rugged Robot is eigenlijk een hele stoere Beebot, met dezelfde knoppen en een app om hem te besturen. Hij kan buiten in de zandbank en hij kan ook tegen een heuvel omhoog. Deze robot kreeg een BETT award in de categorie digital devices. Hij kost ongeveer 130 euro.
8. Met de Sphero Specdrums kun je muziek maken. Een klein gekleurd matje met kleuren en een soort ring is alles wat je nodig hebt. Iedere kleur heeft een andere toon, en je kunt verschillende muziekgames in de app downloaden om te gebruiken. De kosten met 1 ring zijn ongeveer 70 euro.
9. Ik liep tegen een Little Bits aan met een extra adapter voor de micro:bit. Er stonden een aantal voorbeelden op de beurs. Maar ze zijn nog niet in de verkoop. Ik vindt de Little Bits persoonlijk wel wat duur voor wat ze doen. Dus eerst eens afwachten wat de prijs wordt voor deze adapter.

